hu | en
Facebook Facebook

Bérletek

Hírlevél

Utaztatható előadások

utaztatható előadások

Vidéki táborok

vidéki táborok

Műsorfüzet

Kiadványaink

Panoráma

360 fokos panorámaképek

Társintézmények

Helytörténeti kör

Kiemelt támogatóink

Együttműködő partnerek

Médiapartnerek

Rólunk írták > Legendás magyar fotómodellek Tóth József Füles retró reklámfotóin

Legendás magyar fotómodellek Tóth József Füles retró reklámfotóin

Tóth József Füles, a magyar reklámfotózás meghatározó alakjának több mint 60 retró fényképéből nyílik kiállítás a Klebelsberg Kultúrkúriában Legendás fotómodellek a XX. században címmel. 

Tóth József Füles karikaturista, fotográfus, képszerkesztő, reklám- és illusztrációs fényképész és fotóművész pályafutását fényképészgyakornokként kezdte a 1960-as években a Magyar Távirati Irodánál. A március 3-ig nyitva tartó tárlat fotóin egykori fotómodellek, köztük Pataki Ági, Bíró Ica, Sütő Enikő, Patz Dóri, Szentpéteri Györgyi, Bálint Antónia, Fekete Klári és Kovács Valéria tűnik fel. 

"Nagyon változatos arcok voltak ebben a korszakban, manapság a reklámképeken inkább sablonarcok tűnnek fel, egyforma frizurával és sminkben, hogy nem is lehet őket megkülönböztetni" - magyarázta.

Kifejtette, hogy manapság a reklám-és divatfotózáson több tucat ember dolgozik együtt. Van külön stylist és kellékes is, annak idején a fotós mindent egyedül csinált: a kompozíció mellett a díszletet, a kellékeket is ő találta ki, szerezte be és állította össze. A képek egyszerű körülmények között készültek: a háza pincéjében volt egy kicsi stúdiója, ahol csak két darab lámpa és egy háttértartó fért el. Tudatosan alkotott, kompozíciót előre kitalálta és vázlatszerűen lerajzolta. Példaként elmondta, Csák Csilla manöken fotójához például az előtérben látható növényt a feleségétől, a modellen látható kalapot pedig az egyik barátjától kapta kölcsön.  

"Akkoriban nagy lehetőség volt az egyéni kibontakozásra, a megrendelő szabad kezet adott nekem, szabadon fantáziálhattam, ezért is tudtam több mint 300 plakátot elkészíteni"

- mondta. A kiállítás képeiről leszedte a feliratokat, mert a tárlat nem a reklámról, a termékekről, hanem az egykori fotómodellekről szól. 

Az egykori modellek közül Lantos Piroskakarrierje tragikusan ért véget. A szentesi lány már kamaszként hetente szerepelt a Zalaegerszegi Ruhagyár divatbemutatóin. 22 évesen már topmodell volt a keleti blokkban. Az Új Tükör című lapban egyenesen Magyar Nemzeti Kincsként emlegették. Budapesten 1980 őszén az Intercontinentalban lépett utoljára közönség elé. Egy évvel később úgy hagyta el az országot, hogy még a szülei sem tudtak róla. Párizsban címlapokon tűnt fel, a Chanel-divatháznál modellkedett. 1983-ban New Yorkba költözött és azonnal kapott munkát. Itthon bemutatónként 450 forintot kaptak a modellek, New Yorkban Piroska egy fellépéssel 2500 dollár keresett. Magánélete nem volt olyan sikeres, mint karrierje: háromszor volt férjnél és vált el. Valószínűleg szeretője ölte meg őt és egy barátnőjét, majd magával is végzett. 1985. január 3-án egy New York-i hotelben találtak rá barátnője, Gramiss Ágnes és Szenti György holttestével együtt. Ungvári Tamás 1985-ben írt könyvet róla Rekviem egy manekenért címmel. 2018-ban Vass Virág Az örökké rövid története címmel jelent meg kötete. (forrás: XXI. század - RTL Klub)

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a képeken megjelenő modellek közül van, aki már nem él, vagy elhagyta Magyarországot. Elmondta azt is, hogy akkoriban a fotómodellek benne voltak a köztudatban, név szerint ismerte őket a közönség. Mindegyik modellnek volt bejelentett állása, a fotómodellség akkoriban még nem volt hivatásos szakma. 

Pataki Ági egykori fotómodell elmondta, hogy ő például évekig spanyol tolmácsként volt bejelentve, de volt, aki divatcégnél dolgozott, vagy titkárnő volt, mert egyikőjük sem engedhette meg magának, hogy főállású fotómodellként keresse meg a kenyerét.

Tóth József Füles 1940-ben született Budapesten. Munkásságában a nagy áttörést a tehéntúró reklámja hozta 1974-ben. A közismert fotóján egy túróból megformált bocifej volt látható, aminek orrlyukai félbevágott paradicsomból, fülei félbevágott zöldpaprikából, szarvai pedig két kifliből készültek.

A Legendás fotómodellek a XX. században című kiállítás pénteki megnyitóját több egykori modell részvételével tartják, a díszvendég Vámos Magda, a Magyar Divat Szövetség elnöke lesz. 

Legendás fotómodellek a XX. századból - Tóth József Füles fotókiállítása
február 5. - március 3. – Klebelsberg Kultúrkúria

Forrás:

Fidelio.hu