hu | en
Facebook Facebook

Bérletek

Hírlevél

Utaztatható előadások

utaztatható előadások

Vidéki táborok

vidéki táborok

Műsorfüzet

Kiadványaink

Panoráma

360 fokos panorámaképek

Társintézmények

Helytörténeti kör

Kiemelt támogatóink

Együttműködő partnerek

Médiapartnerek

Rólunk írták > „Számvetés” a Klebelsberg Kultúrkúriában

„Számvetés” a Klebelsberg Kultúrkúriában

A Kecskeméti Katona József Múzeum szakrális gyűjteményéből nyílt tárlat a Klebelsberg Kultúrkúriában. A Számvetés – szakrális, keresztény, vallásos és egyházi művészet, illetve keresztény ikonográfia a kortárs magyar művészetben című kiállítást Dr. Hoppál Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára nyitotta meg szeptember 17-én.

„A most megnyíló kiállításon kortárs alkotóink vezetnek el minket saját egyéni látásmódjuk által a lenyűgöző, emberfeletti szakrális világba”- mondta el beszédében az államtitkár.

 

szamvetes2

 

A tárlat válogatás a Kecskeméti Katona József Múzeum szakrális gyűjteményéből. Az elmúlt mintegy másfél évtizedben a kecskeméti múzeum képzőművészeti gyűjteményének fő gyűjtőköre a keresztény tematikájú alkotásokból került ki. Ma már mintegy 300 darabból áll ez a speciális műtárgy-együttes, mely egyedülálló a nem egyházi fenntartású magyarországi múzeumokban.

 

„A SZÁMVETÉS című kiállítás megnyitóján nem mehetünk el a művészek, a művészeti világ kollektív felelőssége mellett sem. Ugyanis nem mindegy, hogy a művészeti világ éppen mit aposztrofál művészetnek és mit fogad el alkotásnak. A művész a kiválasztott forma megvilágítása, és annak tartalommal való feltöltése révén tudatot és gondolatot formál. Ennek fényében kiváltképp öröm látni, itt, a Klebelsberg Kultúrkúriában előttünk megjelenő számadást, mely tanúskodik az élő szakrális művészetről”- fogalmazott köszöntőjében Hoppál Péter.

 

szamvetes1

 

A műfajilag is igen változatos művek alkotói között a kortárs magyar képző- és iparművészet számos jelentős képviselője is megtalálható, így többek között Aknay János, Csete Ildikó, Dréher János, Ganczaugh Miklós, Harsay Ilona, Katona Szabó Erzsébet, Kótai József, Matzon Ákos, Olajos György, Olescher Tamás, Orosz István, Prutkay Péter, Remsey Flóra, Blaise Simon, Szemadám György alkotásai is.

Forrás:
kultura.hu http://www.kultura.hu/szamvetes-klebelsberg