hu | en
Facebook Facebook

Bérletek

Hírlevél

Utaztatható előadások

utaztatható előadások

Vidéki táborok

vidéki táborok

Műsorfüzet

Kiadványaink

Panoráma

360 fokos panorámaképek

Társintézmények

Helytörténeti kör

Kiemelt támogatóink

Együttműködő partnerek

Médiapartnerek

Rólunk írták > Gondolkodásra és alázatra tanít - Hihi Galéria

Gondolkodásra és alázatra tanít - Hihi Galéria

Március 11-én a Klebelsberg Kultúrkúriában nyílt meg Hegedűs István karikatúra-kiállítása. A 2007-ben elhunyt művész – akinek monogramja, a Hihi a védjegyévé vált – közel 80 rajza látható az április 16-áig nyitva tartó tárlaton.

A különleges hangulatú kiállítás anyagának összeállításában Hegedűs István özvegye, Hegedűs Zsuzsa nyújtott segítséget. A megnyitón a művész több pályatársa, köztük Sajdik Ferenc, Tettamanti Béla, Lugosi Lugo László és Szűcs Édua is jelen volt.
Bábics Anita, a Kultúrkúria munkatársa elmondta, hogy az intézmény több hazai karikaturista életművét bemutatta már: az érdeklődők korábban láthatták Sajdik Ferenc és Szűcs Édua munkáit is. A mostani kiállítással a 2007-ben elhunyt Hegedűs István szerteágazó pályáját szeretnék reflektorfénybe állítani.
Az ünnepélyes megnyitón a vendégeket Dolhai István, a Kultúrkúria igazgatója köszöntötte, Hegedűs István életművét pedig Kernács Gabriella művészettörténész méltatta. Felidézte a Képzőművészeti Főiskolát végzett fiatal grafikus pályakezdő éveit, majd a Ludas Matyi szerkesztőségében valódi otthonra és szellemi műhelyre találó grafikus angolokat idéző, kicsit száraz és kesernyés humorát. A legendás szerkesztőségben Hegedűs István együtt dolgozott Kaján Tiborral és Réber Lászlóval, hozzájuk hasonlóan a karikatúrák mellett könyvillusztrációkat is készített. Az ő képei gazdagították többek között Gianni Rodari, Eric Knight vagy Tótfalusi István írásait.
Kernács Gabriella Örkény István groteszkről szóló egypercesét idézte: „A világ tetejére állt”. Hegedűs István minden képén ezt a fejtetőre állást, az emberi gyarlóság sokszor filozófiai mélységeit láttatja velünk. A művészettörténész szerint Hegedűs István fekete-fehér rajzaival gondolkodásra és alázatra tanít bennünket.
– Fogadjuk be ezeket a képeket, javunkra fog válni! – zárta gondolatait és invitált mindenkit a Hihi Galériába Kernács Gabriella.
TiHihi Galéria
Hegedűs István (1932–2007) grafikusművész, karikaturista kiállítása. Válogatás a Munkácsy-díjas, érdemes művész grafikus karikatúráiból. A tárlat megtekinthető a Kultúrkúria nyitvatartási idejében április 16-áig. A belépés díjtalan.
(1028 Budapest, Templom u. 2–10.)

Forrás:
Budai Polgár