hu | en
Facebook Facebook

Bérletek

Hírlevél

Utaztatható előadások

utaztatható előadások

Vidéki táborok

vidéki táborok

Műsorfüzet

Kiadványaink

Panoráma

360 fokos panorámaképek

Társintézmények

Helytörténeti kör

Kiemelt támogatóink

Együttműködő partnerek

Médiapartnerek

Rólunk írták > 2014 a magyar diafilm éve

2014 a magyar diafilm éve


„Életvédő vitamin” – utalt ekképpen a közös családi diafilmvetítések jótékony hatására csütörtökön a Diafilm 60 nevet viselő jubileumi év eseményeit beharangozó sajtótájékoztatón Süveges Gergő, az est házigazdája, aki egyéb újságírói munkái mellett a diafilm nagykövete megtisztelő címet is viseli.


Süveges ezzel arra utalt, hogy a történetmesélésnek ez a meglehetősen régimódi, ám mostanában egyre népszerűbbé váló formája kiváló alkalmat teremt az együttlétre, hiszen a mese kiválasztásának meghatározó mozzanatán és magán a vetítésen túl a látottakhoz fűzött kommentárok, vagy a történet utólagos átbeszélése kedvezően hat a szülők és a felnőttek mostanság igencsak szűken mért közösen eltölthető idejére.
A „nagykövet” egyébként egy kedves történet kapcsán került szorosabb viszonyba a diafilm műfajával, már ami a felnőttkort illeti. Tíz éve egy rádióbeszélgetésben felidézte, hogy mennyire szerette a Fanyűvő, Vasgyúró című klasszikus, nemzedékek számára élményt nyújtó diafilmet, de sajnos az évek során a saját példánya elkallódott. Egy hét múlva, legnagyobb meglepetésére, postán kézhez kapott egy kópiát a gyerekkori kedvencből, ami kimondottan számára készült. Azóta persze mások is megtapasztalhatták, hogy a diafilm él és virul, persze ehhez a pár éve tapasztalható újrafelfedezéshez nagymértékben járultak hozzá azok a szakemberek, akik hatvan éve, vagyis 1954-ben útjára indították a magyar diafilmgyártás. Ezt az örökséget viszi tovább a Diafilmgyártó Kft., mely a mostani jubileumi év programjait is gondozza.

Papp Miklós, a Kolibri Kiadó ügyvezetője utalt rá, hogy már most egy igen sikeres kiállításnak örülhetnek a műfaj rajongói, hiszen a Klebelsberg Kultúrkúria falai között február közepéig tekinthető meg a 60 év, 60 diakép – 60 grafikus kiállítás, mely az 1954 óta készült filmek alkotóinak munkáiból mutat keresztmetszetet. A most kezdődő jubileum programjai között szerepelnek vetítéssorozatok – gyerekek és felnőttek számára egyaránt –, többek között az Örökmozgó Filmmúzeumban, ahol majd az egymásra következő évtizedek emblematikus alkotásai kerülnek terítékre. A Diafilm 60 kapcsán többféle alkotói pályázatot is kiírnak majd a különböző korú tanulók számára, de olyan pragmatikus célú pályázat is tervben van, mely az iskolák számára könnyítené meg a készülékek beszerzését. A jubileumi évet a nagy dia nap koronázza majd meg november 6-án, a magyar diafilmgyártás születésnapján, melynek az a célja, hogy minél több intézmény szervezzen vetítést, és így emlékezzen a jeles dátumra.

Szerző: Szathmáry István Pál