hu | en
Facebook Facebook

Bérletek

Hírlevél

Utaztatható előadások

utaztatható előadások

Vidéki táborok

vidéki táborok

Műsorfüzet

Kiadványaink

Panoráma

360 fokos panorámaképek

Társintézmények

Helytörténeti kör

Kiemelt támogatóink

Együttműködő partnerek

Médiapartnerek

Rólunk írták > Színház és muzsika kerületünkben

Színház és muzsika kerületünkben

Július 31-től a Klebelsberg Kultúrkúria és a Marczibányi Téri Művelődési Központ mint önálló gazdálkodó intézmények megszűntek, és – ugyanezen feladatok ellátására – augusztus elsejével létrejött a II. Kerületi Kulturális Közhasznú és Nonprofit Kft.

Az új intézmény a fentiek mellett a Berczik Sára Budai Táncklubot és a Vízivárosi Galériát is magában foglalja, vezetője pedig a Kultúrkúria addigi igazgatója, Dolhai István lett.

– Az átalakulásnak elsősorban gazdasági okai voltak – nyilatkozta lapunknak Dolhai István. – A két intézményben külön-külön működött gazdasági és PR-osztály, illetve egyéb olyan tevékenységek is folytak párhuzamosan, amelyeket együtt hatékonyabban és gazdaságosabban is el lehet végezni. Az önálló költségvetési intézmény mint gazdasági forma mára elavulttá vált, ezért a két művelődési központ vezetése és az önkormányzat is úgy gondolta, hogy át kellene térni egy gazdasági társasági formára. A II. Kerületi Önkormányzat vállalta, hogy a racionálisabb gazdálkodás következtében felszabaduló anyagi eszközöket részben az intézmények infrastruktúrájára, részben a programokra fogja fordítani.

– Az átalakulással járó, elsősorban adminisztratív nehézségek leküzdése után hozzáláttunk a programok összefésüléséhez. A budai oldalon kevés színház működik, ugyanakkor sok kultúraszerető ember él. Rájuk gondolva szeretnénk a Marczibányi Téri Művelődési Központ színházi palettáját kiszélesíteni. A Marczi hagyományosan több évtizede a gyermekszínházak fellegvára. Ezt az irányt nem csupán megtartani, hanem – a gazdasági lehetőségek függvényében – erősíteni is szeretnénk, és e mellé tervezzük a Kultúrkúriában már bevált, nagy népszerűségnek örvendő baba-, illetve felnőtt színházi produkciók bel-budai bemutatását. Elsősorban vidéki, illetve határon túli színházakat hívunk meg, így kézenfekvő, hogy a társulatok ne csak egy estére jöjjenek Budapestre, hanem két egymást követő napon, mind a két helyszínen fellépjenek. Legközelebb a kecskeméti Katona József Színház Hangyaboly című előadása lesz látható: március 11-én a Marczin, 12-én a Kultúrkúriában. Ezzel nemcsak a kerületiek, de a nonprofit kft. is jól jár, hiszen egy szerződéssel tud két előadást szervezni, ami lényegesen olcsóbb, mintha a két intézmény külön-külön hívna két előadást. A hirdetés is jóval kedvezőbb. Solymártól a Deák térig mintegy 200 felülettel, plakáthellyel rendelkezünk, és egy felületen, egy költséggel tudjuk a két előadást meghirdetni. A jegyértékesítési rendszerünk is egyszerűsödött: mindkét helyszínen, mindkét intézmény előadásaira lehet jegyet venni.

– A másik műfaj, amit szeretnénk meghonosítani a Marczibányi téren, az a komolyzene. Sok munkánkba telt Hidegkúton is, mire elértük, hogy komolyzenei koncertjeinkre ilyen nagy legyen az érdeklődés – ebben a kerületi művészek is a segítségünkre voltak. Remélem, hogy ez a Marczin is sikerülni fog. A Gyógyítás és művészet című estekre máris nagyon sokan voltak kíváncsiak. Sikeresek voltak ugyanakkor az egyéb zenei programjaink is. Nagyon örülök, hogy Vári Éva Edith Piaf-estjére már az előadás hetében nem lehetett jegyet kapni, és hogy a kerületünkben élő Halász Judit, aki a Kultúrkúria és a Millenáris rendszeres fellépője, most a Marczin is koncertet adott – a gyerekek legnagyobb örömére.

A további tervekkel kapcsolatban Dolhai István elmondta, hogy szeptembertől a Marczibányi Téri Művelődési Központban is indulnának bérletes előadások. Nagy álomnak nevezte a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Bányavirág című előadásának kerületi bemutatóját. A művelődési központ tervezi a nagyon hangulatos belső udvar színházi és koncerthelyszínként való hasznosítását is. Az igazgató elárulta, hogy a kerületi családsegítő központtal folytat tárgyalásokat arról, hogy előadásaikra jegyeket ajánlanának fel a rászoruló családoknak. Ezenkívül kötöttek egy megállapodást a Cseppkő utcai gyermekotthonnal, miszerint tehetségkutató versenyük középdöntőjének és döntőjének a Marczi biztosítana helyszínt és szakértő zsűrit.

Péter Zsuzsanna

Forrás:

Budai Polgár