hu | en
Facebook Facebook

Bérletek

Hírlevél

Utaztatható előadások

utaztatható előadások

Vidéki táborok

vidéki táborok

Műsorfüzet

Kiadványaink

Panoráma

360 fokos panorámaképek

Társintézmények

Helytörténeti kör

Kiemelt támogatóink

Együttműködő partnerek

Médiapartnerek

Rólunk írták > Örkény-bemutató a Kultúrkúriában

Örkény-bemutató a Kultúrkúriában

A csíkszeredai Csíki Játékszín Örkény István születésének századik évfordulója alkalmából mutatta be a Tóték című tragikomédiát. A színház októberben a Kultúrkúriában mutatja be Örkény ma már klasszikusnak számító művét.

A 100 éve született szerző idén kerületünk díszpolgára lett, a Csíki Játékszín előadásával az ő életműve előtt hajt fejet a kulturális központ.

– Nagyon megtisztelő számunkra a meghívás – nyilatkozta lapunknak Parászka Miklós, a Csíki Játékszín igazgatója és művészeti vezetője. – Azt tudtam, hogy Örkény Budapesten a II. kerületben élt, azt azonban csak most tudtam meg, hogy posztumusz díszpolgári címet kapott szűkebb lakóhelyétől. Így még inkább lélekemelő és nagyobb jelentőségű számunkra az, hogy velünk, általunk emlékezhet az itteni közönség erre a páratlan alkotóra.
Az előadást az Örkény-év alkalmából tűztük műsorra, de nem kötelezően teljesítendő penzum gyanánt, hanem mert Örkény művei – és különösen ez a darab – ma is élő, mindenkor, mindenkihez szóló irodalmi alkotások. A Tóték színpadra állítására egy kitűnő román rendező, Victor Ioan Frunză vállalkozott, akinek először volt alkalma megmártózni az örkényi groteszk világában. Ez számára olyan nagy élményt jelentett, hogy a szezonban két helyszínen is megrendezte a művet, egy bukaresti underground-színházban, ami egy roppant izgalmas kamaraelőadás lett, valamint nálunk a nagyszínpadon. A Színház Világnapján eljöttek hozzánk a fővárosiak, és két napon keresztül a két előadás felváltva ment a Csíki Játékszínben.

Ön nem először találkozik színházi emberként Örkénnyel.
Pályafutásom egyik meghatározó állomása Örkény Kulcskeresők című darabjának megrendezése volt 1992-ben. Akkor – fiatal művészeti vezetőként – a szatmárnémeti társulatnál dolgoztam, és a bemutató fontos előadása lett a színházunknak. Nagyon büszkék voltunk, hogy a darabot elhozhattuk a budapesti Nemzeti Színházba. Ma is őrzöm azt a levelet, amit a bemutató kapcsán kaptam Radnóti Zsuzsától, Örkény özvegyétől, írói hagyatékának gondozójától. Azt, hogy most igazgatóként a Tóték születésénél bábáskodhattam, egy újabb jelentős pontnak érzem, és nagyon örülök, hogy az előadást éppen most és éppen itt mutathatjuk be.
Hogy viszonyul a társulat a darabhoz?
Nagyon szeretik. Sok fiatal játszik benne, mert Frunză felfogásában másodlagossá váltak az életkorok, a hangsúlyt a groteszk helyzetek kiélezésére helyezi. Nagyon friss szemléletű, a mai életérzést is magán viselő előadás született.
Örkény nem tud veszíteni aktualitásából...
Klasszikus. Mindannyiunk közös kulturális nevezője.
Milyen darabokat láthatunk még a budapesti vendégjáték alkalmából?
A Kultúrkúriában a Tótékat mutatjuk be október 10-én. Előző napon, 9-én szintén a Tótékat lehet majd látni a József Attila Színházban, 8-án pedig ugyanitt Martin McDonagh, a rendkívül népszerű fiatal brit szerző Vaknyugat című darabját is megnézheti a közönség. Az ő színházi világa tele van humorral és döbbenettel, egyszerűen a vesénkbe lát. A Vaknyugat főhőse egy fiatal pap, akit már beszippantott a lepusztult vidék, és aki azt veszi a fejébe, hogy megpróbál két gyűlölködő testvért megszelídíteni, és felfedezni bennük a valahol mélyen mégis csak bennük szunnyadó szeretet még pislákoló parazsát. A szeretetnélküliségről és annak következményeiről szól a darab. Aktuális ez is, ugye? 

PÉTER ZSUZSANNA

Forrás:

Budai Polgár 2012. október 4.