hu | en
Facebook Facebook

Hírlevél

Utaztatható előadások

utaztatható előadások

Vidéki táborok

vidéki táborok

Műsorfüzet

Kiadványaink

Panoráma

360 fokos panorámaképek

Társintézmények

Helytörténeti kör

Kiemelt támogatóink

Együttműködő partnerek

Médiapartnerek

Gyermekprogram > Hedry Mária: Tündér Míra
Hedry Mária: Tündér Míra
2014. január 26 - 2013. október 06.

Hedry Mária: Tündér Míra

mesejáték 5-12 éves gyermekek

a Veszprémi Petőfi Színház és a Klebelsberg Kultúrkúria közös produkciója -

Holnemvolt országot veszély fenyegeti…

Különös dolgok történnek a palotában: a királyné pár éve eltűnt, a kertben a virágok kővé váltak, mióta Lodovico, a gonosz varázsló lett a király főminisztere.

Mírát, a királylányt néhány hete száműzetésbe küldte édesapja, mert hízelgő szavak helyett a királyt születésnapján egy korsó vízzel ajándékozta meg.

Lodovico ráveszi a kapzsi és könnyelmű királyt, hogy gyártsanak a tó és folyó vízéből aranyat, drágakövet. Megígéri, hogy a világ leggazdagabb királyává teszi, cserébe Míra kezét kéri, így akarja megszerezni a hatalmat. Terve az, hogy elpusztítsa a természetet, helyette műanyag világot akar teremteni a maga számára.

S valóban, az aranycsináló gépek tönkreteszik az élővilágot, a vizek mindenütt szennyesek, mérgezettek lesznek. Danika, a kis királyfi is megbetegszik.

Míra álruhában próbálja megmenteni az országot. Segít neki Jankó, a halászlegény, a palotában Orsolya, a királyi család dadusa és férje Tóbiás, az udvari bolond. Az izgalmas történetben megjelennek a titokzatos mesefigurák, a varázskút, a teknős, a sárkány és a kígyó, hogy részt vegyenek a gonosz elleni harcban.

Ismeretlen csodadoktorok érkeznek a palotába Danikát meggyógyítani. Kik lehetnek ők?...

A vizek fellázadnak, megfenyegetik a királyt és végsőkig éleződik a küzdelem jó és gonosz között.

 

Szereplők:

Holnemvolt ország királya: Baranyi Péter

Tündér Míra, a leánya: Gáspár Kata

Danika, a kisfia: Aref Rabbani Ramses / Morvai Levente

Orsolya, a gyermekek dajkája, Tóbiás felesége: Bajcsay Mária Jászai-díjas, érdemes művész

Tóbiás, udvari bolond, kincstárnok: Nyirkó István

Lodovico, gonosz varázsló, Holnemvolt ország minisztere: Keresztes Gábor

Jankó, halászlegény: Vecsei László

Tündér Rózsa királyné: Dominek Anna

Folyó, Kígyó: Terescsik Eszter

Tó, Varangy: Perjési Hilda

Halak, Tengerszemek: Aref Rabbani Ramses, Morvai Levente, Bogdán Attila Dániel, Hunyadvári Ádám Radó, Sári Serf Csanád, Papp Bence, Huber Ákos Kristóf, Kazinczki Tibor Ticzián, Vincze Csaba Zsolt

Díszlet- és jelmeztervező: Libor Katalin

Ügyelő: Magyar Kinga

Súgó: Módli Zita

Koreográfus: Sümegi Petra

Rendezőasszisztens: Kovács Noémi Zsuzsanna

Rendező: Juhász Róza

 

A darab klasszikus mesejáték. Ám ennél mégis jóval többet jelent, hiszen napjaink égető kérdéseit veti fel, a természet felelőtlen szennyezésének problémáját, közelebbről az élő vizek veszélyeztetettségét. A darabban áttételesen, a mesei elemek segítségével  látjuk az önzés, a kapzsiság határt nem ismerő pusztítását, amely már az egész élővilágot fenyegeti.

De, mint a mesékben kötelező, van megoldás és jóra fordul az igazak sorsa. Talán a valóságban is lehetséges, ha már gyermekkorban felhívjuk a gyerekek figyelmét a maguk életkorának megfelelően a víz  fontosságára.

Hedry Mária író, költő harmadik színpadi művének egyik fontos üzenete az, hogy óvjuk, vigyázzuk, becsüljük meg a természeti értékeinket, különösen a tiszta vizet. Az írónő elmondta: igazi népmesei hősök segítségével elevenedik meg Tündér Míra története, a jó és a rossz harca.

- Tündér Míra klasszikus mesejáték, Holnemvolt ország királyával, Tündér Rózsa királynéval, udvari bolonddal, gonosz varázslóval, halászlegénnyel, kígyóval, varanggyal. Érzékelhetjük ebben a történetben, az ember hogyan fosztja ki anyagi haszonért a természetet. Látjuk, hogy az önzés, kapzsiság, miként fenyegeti az élővilágot. Ám, mint a mesékben, van megoldás és jóra fordul az igazak sorsa. A történet tanulsága szerint mindez a valóságban is lehetséges, ha időben felhívjuk a gyermekek figyelmét, a maguk életkorának megfelelően környezetünk megóvásának, illetve a feltétel nélküli hűség, az önfeláldozás, a bátorság és a valódi értékrend fontosságára - hangsúlyozta Hedry Mária.
A Tündér Míra című mesejátékban Gáspár Kata lesz a címszereplő. A fiatal színésznő nagy örömmel érkezett a Petőfi Színházba játszani.

- Vendégelőadásban már szerepeltem ezen a színpadon, a Karinthy Színház Tudós nők című produkciójával voltunk itt. Ebben a darabban együtt játszottam Oberfrank Pállal, aki felhívott, hogy van egy szerep számomra a Tündér Mírában, ha ráérek ebben az évadban. A Nemzeti Színházban hét évadot töltöttem, mindig éves szerződéseim voltak, s ez most lejárt, így igent mondtam. A sors furcsasága, hogy amint szabadúszó lettem, s elvállaltam a veszprémi feladatot, telefonált Karinthy Márton, hogy ő is számít rám egy előadásban. Mivel egy időben lett volna az a premier a Petőfi Színházas bemutatóval, de az első felkérés Veszprémből jött, így ezt a munkát választottam - mondta Gáspár Kata, aki pályafutása alatt szerepelt már mesedarabban, ám főszerepet még nem játszott ilyen jellegű produkcióban. Ezért nagy izgalommal és kíváncsian várja a veszprémi gyermekközönséggel a találkozást és reméli, hogy jól fogadják majd az előadást.

Fotó: Godzsa Zoárd

Információ
Jegyár I.: 1200 Ft
Diákjegy: 600 Ft

További időpontok


Galéria