hu | en

Hírlevél

Hírek

Utaztatható előadások

utaztatható előadások

Vidéki táborok

vidéki táborok

Műsorfüzet

Panoráma

360 fokos panorámaképek

Társintézmények

Helytörténeti kör

Kiemelt támogatóink

Együttműködő partnerek

Médiapartnerek

Kiállítás > Kúria tárlat > Róma előtt - Róma után
Róma előtt - Róma után
2019. november 13 - 2019. december 01.

A Római Magyar Akadémia 2018/2019-es akadémiai év képzőművészeti ösztöndíjasainak kiállítása

A Klebelsberg Kuno Hét rendezvénye

Kiállító művészek: Dobó Bianka, Mátis Rita, Nagy Karol, Sárréti Gergely, Szanyi Borbála, Szepessy Béla István, Torma Éva, Várnai Gyula

A kiállítást megnyitotta Puskás István, Római Magyar Akadémia intézetvezetője 2019. november 13-án 19 órakor 

Kurátor: Németh Pál szobrászművész, egyetemi docens

1928-ban a magyar állam fiatal művészek számára ösztöndíjat indított a Római Magyar Akadémián. E stílus elindítója Gerevich Tibor volt, aki egyben az ösztöndíj szellemi atyjának is számít. 1931-ben körvonalazta a római iskola stílusjegyeit és törekvéseit. Ezek közé tartozott, hogy a fiatal magyar művészek az aktuális olasz törekvéseket megismerve teremtsenek új stílust. A római iskola alkotói között találjuk többek között Aba Novák Vilmost, Patkó Károlyt, Molnár C. Pált, Jeges Ernőt. 

 

Az Emberi Erőforrások Minisztere a Római Iskola hagyományának fenntartása érdekében a Római Magyar Akadémia képzőművészeti ösztöndíját újraalapította, hogy a magyar képzőművészek számára Rómában lehetőséget biztosítson a szakmai tájékozódásra annak érdekében, hogy Róma és az itáliai kultúra nyújtotta inspiráció elősegítse az ösztöndíjasok művészetének továbbgazdagodását. Kiállításunk a Római Magyar Akadémia 2018/2019-es akadémiai év képzőművészeti ösztöndíjasainak alkotásait mutatja be.

 

A belépés díjtalan. 

Információ

További időpontok


Galéria