hu | en

Hírlevél

Utaztatható előadások

utaztatható előadások

Vidéki táborok

vidéki táborok

Műsorfüzet

Panoráma

360 fokos panorámaképek

Társintézmények

Helytörténeti kör

Kiemelt támogatóink

Együttműködő partnerek

Médiapartnerek

Színház > ELMARAD! Csiky Gergely: A nagymama
ELMARAD! Csiky Gergely: A nagymama
2020. november 24 - 2020. november 25.

A Dunaalmási Öregmalom Színtársulat előadása

Csiky Gergely: A Nagymama (1890)

1875-ben a gróf Teleky-féle vígjátékpályázat eredményhirdetése csaknem botrányba fulladt az Akadémián, mivel a zsűri a beérkezett 12 pályamű közül egyet sem akart díjazni, azok silány volta miatt. A alapszabályzat azonban ezt nem tette lehetővé, úgyhogy muszáj volt egy pályaművet megjelölni. A Választás a „Jóslat” című darabra esett, amely még, a bírálók szerint, felmutatott némely drámai értéket. a pályázat jeligés volt és ilyen előzmények bejelentése után kérdéses volt, hogy a szerző megjelenik-e átvenni a díjat, az Akadémia nagy számban megjelent vendégei előtt.

Csiky végül is jelentkezett, amikor meghallotta darabja címét és átvette a díjjal járó 100 arany forintot. Itt indult el az 1842-ben született temesvári katolikus pap irodalmi karrierje. A darabot a Nemzeti Színház bemutatta és ezt követte még számos új színpadi mű Csiky tollából. akit később annyira lefoglalt irodalmi tevékenysége, hogy elhagyta a papi pályát és a katolikus vallást, evangélikusként megnősült, és ettől kezdve már csak színdarab és regényírással foglalkozott, 49 éves koráig, amikor is hirtelen meghalt. Csiky a XIX. századvég legnépszerűbb drámaírója lett, a magyar polgári színjátszás megalapítója, méltó utódja a Toldy-Jósika-Szigligeti irodalmi vonalnak. Sikereit mi sem mutatja jobban, mint az életében akadémiai pályázatokon elnyert 2000 arany forint.

A Nagymama című műve utolsó, még életében bemutatott darabja volt, amit a címszereplő, Prielle Kornéliának írt. A nagymama, Szerémi grófné kényszerházasságából született 2 fiát korán elvesztette, egy fiú unokájáról tudott csak, aki könnyelmű életet élt és a később unokatestvérként megjelenő Márta életét , majdnem megkeserítette. Párbaj, csalódás, félreértések sorozata és  a káoszon egyedül uralkodni tudó , csodálatos nagymama csalafintán bölcs  beavatkozása teszi élvezetessé és  felejthetetlen kedves emlékké ezt a darabot.    A szereplők jól megrajzolt, igazi hiteles képviselői a kornak , akiknek a problémái manapság talán  már kissé megmosolyogtatók is lehetnek, de pont ez a kedves naivitás az ami olyan szerethetővé teszi a konfliktusokat. Az előadást a már ezen a színpadon sokszor szerepelt Dunaalmási Öregmalom Színtársulat mutatja be, akik a színpad iránti szeretetüktől vezérelve, a Korona vírussal is dacolva, szabadidejüket nem kímélve tanulták meg a darabot, hogy most Önöknek felejthetetlen estét szerezzenek műkedvelő előadásukkal.
Entz László

 

Színlap:

Szerémi grófné, Nagymama: Sineger Eleonóra
Márta: Nagy Vivien
Galambosné:  Károlyi Dóra
Karolin igazgatónő:  Albert Zsuzsa
Seraphine tanárnő:  Somody Tilda
Tódorka tanár:  Zenthe Ferenc
Ernő:  Csokonay Vitéz Dániel
Kálmán:  Zalai Márton
Örkényi báró ny.ezredes:  Entz László
Koszta Sámuel ny lelkész:  Nikl Antal
Piroska:  Rajtó Eszter
Pincér:  Entz Domokos
Nevelő intézeti növendékek:  Rácz Lujza, Zalai Lujza, Kiss Annabori, Bata  Emese, Bata Lili

Díszlet: Jásdy Bea és Kotsis László
Tánc: Juhász Viki
Technikai munkatársak: Strommer Domonkos, Tar Szilárd

Plakát: Árendás József
Súgó: Entz Sári

Producer:  Vidovszky Ferenc

Rendezte: Entz László

Információ
Jegyár: 1.200 Ft
Jegyár: 1200 Ft

További időpontok


  • 2020. november 24.