hu | en
Facebook Facebook

Hírlevél

Utaztatható előadások

utaztatható előadások

Vidéki táborok

vidéki táborok

Műsorfüzet

Kiadványaink

Panoráma

360 fokos panorámaképek

Társintézmények

Helytörténeti kör

Kiemelt támogatóink

Együttműködő partnerek

Médiapartnerek

Fesztivál > Európai Fenntarthatósági Hét - Nemzetközi Zöldág Fesztivál - Eco-Art Kiállítás Megnyitó
Európai Fenntarthatósági Hét - Nemzetközi Zöldág Fesztivál - Eco-Art Kiállítás Megnyitó
2018. június 01 - 2018. június 14.

A Megnyitó időpontja 10 óra

A kiállítást megnyitja: Zentai Sára, Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács

Környezettudatosság és fenntarthatóság nézőpontjait tükröző nemzetközi művészeti tárlatot, valamint öko-tudatos szemléletet átadó művészeti workshopokat szervez a Klebelsberg Kultúrkúria az Európai Fenntarthatósági Hét keretében.

Nemzetközi Eco-Art Kiállítás

Az Eco-Art kiállítás a környezettudatos tartalmú képzőművészeti és iparművészeti alkotásokra fókuszál, hangsúlyozva e művészet társadalomformáló erejét, természethez való kötődését és az ökológiai problémákra való érzékenységét. A kiállító intézmények között szerepel a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Design Intézetének MA képzésében 2018-ban – a Nemzetközi Zöldág Fesztiválhoz kapcsolódóan - elindult öko-design tervezés első debütáló projektjei, valamint a L 'Art Industriel Galéria Olaszországból, a Comebeck Fine Art Galéria Németországból, a Magyarországi Észt Intézet, a kiállítók között pedig bemutatásra kerülnek Berkes Csilla, Bokányi Nóra, Brigitte Kratochwill, Eco-Design Team, Eifert Kata Nóra, Katrin Pere, Lőrincz Hanna Lili, Módra Bettina, Reök Cecília, Schneider Anna, Simona Fedele, Szekeres Ákos, Szegedi Alice Torella, Vecsei Kinga Réta alkotásai.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Design Intézetének Textiltervező Tanszékén az MA képzésében 2018-ban elindított öko-design tervezés jelenleg kiállításra kerülő projektjei a következőek:

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

Design Intézet - Textiltervező Tanszék  

MA - mesterképzés

Harmati Hedvig DLA tanszékvezető, egyetemi docens

A hallgatók lehetőséget kapnak a Nemzetközi Zöldág Fesztiválon való részvételre tárgyaikkal, öltözékeikkel. A környezetvédelmet és fenntarthatóságot támogató tematikus rendezvénysorozat résztvevőiként betekintést nyerhetnek az öko-centrikus tervezői szemlélet sajátosságaiba.

A hallgatók a környezettudatosság, újrafelhasználás témakörét fókuszban tartva, meghatározott tematikához – farm, haszonállatok- igazodva építik fel a projekteket.

  1.  projekt:

Témavezető tanár: Bodnár Enikő egyetemi tanársegéd

Konzulensek: Bényei Tünde DLA, egyetemi docens, Reök Cecília - Nemzeközi Zöldág Fesztivál

Alkotó hallgatók: Eifert Kata Nóra, Schneider Anna, Szekeres Ákos, Vecsei Kinga Réta

Farm kollekció

Az öltözékek és öltözék-kiegészítők tervezésénél a koncepció fókuszában az öko-centrikus tervezői szemlélet sajátosságait alkalmazva az újraértelmezett funkcionalitás állt.

A farmokra jellemző használati tárgyak, öltözékek vizuális jellemzőit idézve,    természetes alapanyagok kreatív felhasználásával készültek az  "image" darabok.

A team-munkában létrehozott  formakísérletek során tárgyalt főbb témakörök:  az öltözék mint tárolóeszköz,  a tárolóeszköz mint öltözékformáló elem,  alternatív alapanyag kísérletek ( biomassza)  környezettudatosság , személyes felelősségvállalás.

 

2. projekt:

Témavezető tanár: Bényei Tünde DLA, egyetemi docens

Konzulensek: Bodnár Enikő egyetemi tanársegéd, Reök Cecília - Nemzeközi Zöldág Fesztivál

Alkotó hallgatók: Bokányi Nóra, Lőrincz Hanna és Módra Bettina 

ESZED?!

Autonóm textil installáció az ipari hústermelésre reflektálva

A team a mezőgazdaság témakörén belül az ipari hústermeléssel szembeni interakciót választotta. Mindhármukban megvolt az a gondolat, hogy olyan dologra reflektáljanak, ami erősen hat a jelenkori társadalmára, amiről igazán fontos beszélni a művészet csatornáján keresztül is, aminek erős társadalom-, és gondolatformáló szerepe van. Kutatásaik során nem csak vizuális inspirációgyűjtéssel foglalkoztak. A téma komolysága miatt, elméleti tudásanyagra is szükségük volt, amit a HÚSATLASZ című könyvből (A HÚSATLASZ a Heinrich Böll Alapítvány (Berlin, Németország), a Föld Barátai Európa (Brüsszel) és a Magyar Természetvédők Szövetsége (Budapest) közös kiadványa.) merítettek. Projektjükön belül a másik megvalósítandó fontos gondolat az újrahasznosítás kérdésköre. Olyan textiles alapanyagot kellett találniuk, amivel imitálhatták a hússzerűséget. Végül egy harisnyagyártó cég hulladék-anyagaiból dolgoztak. A hegesztett rács, melyre a „húscafatok” kerültek, a bezártságot, zsúfoltságot, szűkösséget, szorongást szimbolizálja. Installációjuk függesztve, lefelé elfogyva egy tányérban végződik, melyen egy kockára vágott húskészítmény látható, az ipari, közömbös, lélektelen feldolgozás allegóriáját szimbolizálva. Az emberek el vannak választva a felnevelés, és feldolgozás folyamatától, ami ártóan hatna rájuk. Az ipari húst fogyasztók már csomagolva, különböző formákban feldolgozva, tartósítva, lelkiismeret furdalás mentesen juthatnak hozzá a termékekhez, melyekből kevéssé lehet jó energiát beépíteni testükbe, mert fájdalom, kiaknázás, kínzás, és nyomorúság kapcsolódik hozzá.

A kiállításon bemutatásra kerül még a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem további két projektje, melyek a Fesztivál témaköréhez kapcsolódó területeket képviselnek:

3. projekt:

Témavezető tanár: Benczúr Emese mester tanár

Alkotó hallgató: Lőrinc Hanna Lili

Bio kompozit

Textilhulladékból micéliummal.

A gombával beoltott anyagot a micélium egy-két hét alatt átszövi és stabilizálja az anyag szerkezetét azáltal hogy növekszik. Ez a biokompozit alkalmas lehet a polisztirolt (HUNGAROCELL) illetve egyéb környezetre káros hő és hangszigetelő anyagok helyettesítésére.

4. projekt:

Témavezető tanár: Benczúr Emese mester tanár

Közreműködői: Kárpáti Judit és Esteban De La Torre DLA hallgatók

Alkotó hallgatók: Bakács Orsolya Katalin, Bokányi Nóra, Eifert Kata Nóra, Lőrincz Lili Hanna, Módra Bettina, Schneider Anna Borbála, Szekeres Ákos

Go Green

A hallgatók friss zöld növényekből képeztek struktúrákat, melyeket a MOME meghívására az EJtech tagjaival, Esteban de La Torreval, és Kárpáti Eszterrel egy interakción alapuló szenzoros technológiával szólaltattak meg. A növények vezetik az áramot, így érintésre a szenzorokhoz vezetik a jelet, ami egy számítógépes programozással különböző hangokat tud generálni. 

A hamburgi Comebeck Fine Art Galéria, melynek művészeti anyagát a nyitottság, az új ötletek, és interaktív megközelítési módok jellemzik. 1967 óta több mint 600 kiállítást mutatott be. A most kiállított anyaguk, Brigitte Kratochwill német festőnő Homok és tenger című festménysorozatának darabjai.

A Magyarországi Észt Intézet jóvoltából pedig Katrin Pere, észt textil művész alkotásait láthatjuk. A művésznő az Észt Nemzeti Művészeti Intézetben és Akadémián tanult, tagja az Észt Textilipari Művészek Szövetségének. Alkotásait a  természetes alapanyag használat jellemzi mint pl: papír, drót, pamut természetes kő, madár toll.

 

A fenntarthatóság jegyében a környezettudatos művészeti workshopokon pedig öko-design, re-design és slow-design dísztárgyakat, használati tárgyakat és ékszereket készíthetnek a résztvevők:

09.00

Zöldág Re-design kézműves workshop

Vezeti: Szűcs Tímea iparművész

 

10.00

 Megnyitó

A kiállítást megnyitja: Zentai Sára - Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács

 

10.30

Zöldág Slow-Design kézműves  workshop

Vezeti: Sarnyai Rita iparművész

 

11.30

Zöldág Öko-design kézműves workshop

Vezeti: Szűcs Tímea iparművész

 

18.00

Zöldág Öko-design kézműves workshop

Vezeti: Sarnyai Rita iparművész

 

Az eseményen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni lehet: reokcecilia@kulturkuria.hu e-mail címen.

 

 Az EurópaiFenntarthatósági Hét / European Sustainable Development Week 2015-ben vált egy olyan egész Európát érintő kezdeményezéssé, melynek célja minél több fenntarthatósággal kapcsolatos szervezet, tevékenység, kezdeményezés széles körű bemutatása. Az érdeklődők így nem csupán a tudományos tényeken keresztül szembesülhetnek a fenntarthatósági kérdésekkel, hanem közösségükön keresztül maguk is részesei lehetnek. A kezdeményezés támogatója az Európai Fenntartható Fejlődési Hálózat / European Sustainable Development Network, a hazai koordinációs központja pedig a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács, mely az Országgyűlés tanácsadó szerve. (http://www.esdw.eu)

 

További információk:

Reök Cecília  I  +36 20 2991040

www.kulturkuria.hu

 

 

 

Információ

További időpontok