hu | en

Hírlevél

Utaztatható előadások

utaztatható előadások

Vidéki táborok

vidéki táborok

Műsorfüzet

Kiadványaink

Panoráma

360 fokos panorámaképek

Társintézmények

Helytörténeti kör

Kiemelt támogatóink

Együttműködő partnerek

Médiapartnerek

Film > Filmklub - Placid atya, aki megjárta a Gulágot
Filmklub - Placid atya, aki megjárta a Gulágot
2017. december 11. 18:00

Hogyan lehet túlélni a Gulágot és derűsnek maradni? Egyebek mellett erről szól a száz évet megért Placid atya bencés szerzetes élettörténete. 

Széll Péter portréfilmje

Regisztráció: 

http://kulturkuria.hu/eventRegistration.php?event=32289

A II. világháborúban az oroszok Magyarországról 800 000 embert hurcoltak el malenkij robotra, amit csupán a tíz százalékuk élt túl. Egyik túlélője ennek a pokolnak Dr. Olofsson Placid. A bencés atyAa 1916. december 23-án született, 1939-ben szentelték pappá, doktorált, majd tanított a bencéseknél. 1946-ban letartóztatták, s 10 év Gulág következett az életében.

Széll Péter róla készült filmjében megosztja nézőivel azt a négy fő elvet, amivel sikerült átvészelnie életének legnehezebb évtizedét, és amely elvekkel életének további szakaszában is sikerült megőriznie magában a derűt.

A négy fő elv: 1. A szenvedést nem szabad dramatizálni, az csak gyengíti az embert. 2. Észre kell venni és tudatosan keresni az élet apró örömeit, mert „ez az élet művészete”. 3. Bár „nem vagyunk tökéletesek, de itt és most kell megmutatnunk, hogy különbek vagyunk rabtartóinknál. Ez mozgósítja az életenergiákat.” 4. Akinek van hová kapaszkodnia, annak könnyebb. „Mi, hívők, ha a Jóistenbe kapaszkodunk, rájövünk, hogy ő is akarja a túlélésünket.”

Placid atya 2017. január 16-án, 100. születésnapja után alig egy hónappal távozott teremtőjéhez. Karácsonykor, december 23-án lenne 101 éves.

Vetítés után beszélgetés Széll Péter rendezővel. Előadás után a DVD megvásárolható.

A belépés díjtalan, regisztráció szükséges. Regisztrálni a Kultúrkúria honlapján, az esemény leírása melleti regisztrációs gomb segítségével lehet:

http://kulturkuria.hu/eventRegistration.php?event=32289

Információ

További időpontok


Galéria