hu | en

Hírlevél

Utaztatható előadások

utaztatható előadások

Vidéki táborok

vidéki táborok

Műsorfüzet

Kiadványaink

Panoráma

360 fokos panorámaképek

Társintézmények

Helytörténeti kör

Kiemelt támogatóink

Együttműködő partnerek

Médiapartnerek

Film > Filmklub - Luther - Richly Zsolt animációs filmje
Filmklub - Luther - Richly Zsolt animációs filmje
2017. szeptember 27. 18:00

A vetítést követően vendégünk a film rendezője, tervezője Richly Zsolt Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, grafikusművész. Az alkotóval Dr. Zsebők Csaba történész, publicista beszélget.

Magyarországi Evangélikus Egyház a reformáció 500. évfordulójára készülve rajzfilmet „forgat” Luther Márton életéről és a reformáció koráról. Az eredeti ötlet Richly Zsolt rajzfilmrendezőtől származik, akinek munkáin (pl. A kockásfülű nyúl) generációk nőttek fel Magyarországon. A Luther életéről szóló rajzfilm gondolatát alapos kutatómunka és anyaggyűjtés követte a reformátor életének és munkásságának legfontosabb helyszínein, majd megindult a tízrészes sorozat gyártása Richly Zsolt irányításával és számos animációs munkatárs közreműködésével. A sorozat elsősorban a 12 éven felüli fiatal korosztály számára készül, de összetettsége és réteges értelmezési lehetőségei a felnőttek számára is élményt és információkat kínálnak. A megjelenítés a fametszet és a képregény ötvözésével hozza közel egymáshoz a középkort és mai, modern világunkat, ahogyan a reformáció 500. évfordulójára való készülésünk is egyszerre fókuszál a múlt eseményeire és a hagyományokra, és fordul hangsúlyos érdeklődéssel afelé, hogy milyen hatással van mindez az egyház jelenére és jövőjére.

 

A rajzfilm a német szerzetesből lett teológus és reformátor Luther Márton életét dolgozza fel, akinek teológiája és munkája nyomán a reformáció óta léteznek evangélikus (lutheránus) gyülekezetek a világ minden pontján. Az epizódok a gyermekkortól kezdve a szerzetesi éveken és a katolikus egyházzal való konfrontálódáson át a reformáció megszilárdulásáig és elterjedéséig terjedően dolgozzák fel az egyszerű parasztcsaládból származó Luther életét és a XVI. századi Németország vallástörténeti eseményeit.

 

A belépés díjtalan, regisztráció szükséges. Ezt a honlapon az esemény leírása mellett lehet megtenni.

Információ
A belépés díjtalan.

További időpontok