hu | en

Hírlevél

Utaztatható előadások

utaztatható előadások

Vidéki táborok

vidéki táborok

Műsorfüzet

Kiadványaink

Panoráma

360 fokos panorámaképek

Társintézmények

Helytörténeti kör

Kiemelt támogatóink

Együttműködő partnerek

Médiapartnerek

Film > Az ifjú Klebelsberg gróf
Az ifjú Klebelsberg gróf
2016. november 13. 17:00

az „Uli, a cseléd", avagy András, a szolgalegény című film magyarországi díszbemutatója a Pesthidegkút Alapítvány és a Klebelsberg Kuno Emléktársaság szervezésében

A Klebelsberg Kuno Hét programja

Idén a Klebelsberg Kultúrkúria támogatásával, a Pesthidegkút Alapítvány és a Klebelsberg Kuno Emléktársaság szervezésében, "Az ifjú Klebelsberg gróf"címmel emlékezünk a nagy formátumú államférfi személyiségére. Az 1857–ben," András a szolgalegény" címmel kiadott, „A magyar nép számára" alcímmel megjelentetett regény, – s amelyet az Emléktársaság kutató munkája során fellelt – bizonyítottan Klebelsberg könyvtárának megbecsült darabja volt, az ifjú Klebelsberg gróf későbbi egész személyiségének kialakulására valószínűleg meghatározó jelentőséggel bírt, kedvenc olvasmánya lehetett.

Gotthelf Jeremiás (1797–1854) svájci szerző világsikert aratott „Uli a cseléd" című regényének diadalmenete – 1841-es közzé tételét követően – töretlen még napjainkban is. Az 1954- ben Svájcban megfilmesített adaptációt Nyugat-Európában a mai napig forgalmazzák. Magyarországi bemutathatóságát az Emléktársaság készítette elő. Boross Mihály (1815–1899) 1848–as szabadságharcos író e svájci művet átdolgozta a korabeli magyar viszonyokra, illetve ajánlotta „András a szolgalegény" címmel „a magyar nép számára", s amelynek aktualitása nem veszített semmit sem mára.

 

A fekete-fehér, magyar felirattal bemutatott film vetítése előtt hallhatjuk Klebelsberg Kuno örökérvényességű szavait, üzenetét korunk emberének is, a magyar rádiózás hőskorából, egyetlen megmaradt rádiósfelvételének köszönhetően.

 

A belépés díjtalan.

Információ

További időpontok