hu | en

Hírlevél

Utaztatható előadások

utaztatható előadások

Vidéki táborok

vidéki táborok

Műsorfüzet

Kiadványaink

Panoráma

360 fokos panorámaképek

Társintézmények

Helytörténeti kör

Kiemelt támogatóink

Együttműködő partnerek

Médiapartnerek

Színház > Csiky Gergely: A nagymama
Csiky Gergely: A nagymama
2021. október 01. 19:00

A Dunaalmási Öregmalom Színtársulat előadása

1875-ben a gróf Teleky-féle vígjátékpályázat eredményhirdetése csaknem botrányba fulladt az Akadémián, mivel a zsűri a beérkezett 12 pályamű közül egyet sem akart díjazni, azok silány volta miatt. A alapszabályzat azonban ezt nem tette lehetővé, úgyhogy muszáj volt egy pályaművet megjelölni. A Választás a „Jóslat” című darabra esett, amely még – a bírálók szerint – felmutatott némely drámai értéket. A pályázat jeligés volt és ilyen előzmények bejelentése után kérdéses volt, hogy a szerző megjelenik-e átvenni a díjat, az Akadémia nagy számban megjelent vendégei előtt.

Csiky végül is jelentkezett, amikor meghallotta darabja címét, és átvette a díjjal járó 100 arany forintot. Itt indult el az 1842-ben született temesvári katolikus pap irodalmi karrierje. A darabot a Nemzeti Színház bemutatta, és ezt követte még számos új színpadi mű Csiky tollából. akit később annyira lefoglalt irodalmi tevékenysége, hogy elhagyta a papi pályát és a katolikus vallást, evangélikusként megnősült, és ettől kezdve már csak színdarab- és regényírással foglalkozott, 49 éves koráig, amikor is hirtelen meghalt. Csiky a XIX. századvég legnépszerűbb drámaírója lett, a magyar polgári színjátszás megalapítója, méltó utódja a Toldy-Jósika-Szigligeti irodalmi vonalnak. Sikereit mi sem mutatja jobban, mint az életében akadémiai pályázatokon elnyert 2000 arany forint.

A nagymama című műve utolsó, még életében bemutatott darabja volt, amit a címszereplő, Prielle Kornéliának írt. A nagymama, Szerémi grófné kényszerházasságából született 2 fiát korán elvesztette, egy fiú unokájáról tudott csak, aki könnyelmű életet élt, és a később unokatestvérként megjelenő Márta életét majdnem megkeserítette. Párbaj, csalódás, félreértések sorozata és a káoszon egyedül uralkodni tudó , csodálatos nagymama csalafintán bölcs beavatkozása teszi élvezetessé és felejthetetlen kedves emlékké ezt a darabot. A szereplők jól megrajzolt, igazi hiteles képviselői a kornak , akiknek a problémái manapság talán már kissé megmosolyogtatók is lehetnek, de pont ez a kedves naivitás az, ami olyan szerethetővé teszi a konfliktusokat. Az előadást a már ezen a színpadon sokszor szerepelt Dunaalmási Öregmalom Színtársulat mutatja be, akik a színpad iránti szeretetüktől vezérelve, a Korona vírussal is dacolva, szabadidejüket nem kímélve tanulták meg a darabot, hogy most Önöknek felejthetetlen estét szerezzenek műkedvelő előadásukkal.

Entz László

 

Színlap:

Szerémi grófné, Nagymama: Sineger Eleonóra

Márta: Nagy Vivien

Galambosné: Károlyi Dóra

Karolin igazgatónő: Albert Zsuzsa

Seraphine tanárnő: Somody Tilda

Tódorka tanár: Zenthe Ferenc

Ernő: Csokonay Vitéz Dániel

Kálmán: Zalai Márton

Örkényi báró ny.ezredes: Entz László

Koszta Sámuel ny lelkész: Nikl Antal

Piroska: Rajtó Eszter

Pincér: Entz Domokos

Nevelő intézeti növendékek: Rácz Lujza, Zalai Lujza, Kiss Annabori, Bata Emese, Bata Lili

Díszlet: Jásdy Bea és Kotsis László

Tánc: Juhász Viki

Technikai munkatársak: Strommer Domonkos, Tar Szilárd

Plakát: Árendás József

Súgó: Entz Sári

Producer: Vidovszky Ferenc

Rendezte: Entz László

Az előadás az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával kerül bemutatásra.

Információ
Jegyár: 1500 Ft
Jegyeket személyesen a művelődési központban, elektronikusan a www.jegy.hu oldalon vásárolhatnak.

További időpontok