hu | en
Facebook Facebook

Bérletek

Hírlevél

Utaztatható előadások

utaztatható előadások

Vidéki táborok

vidéki táborok

Műsorfüzet

Kiadványaink

Panoráma

360 fokos panorámaképek

Társintézmények

Helytörténeti kör

Kiemelt támogatóink

Együttműködő partnerek

Médiapartnerek

Rólunk írták > Szentpétery Tibor fotói a Klebelsberg Kultúrkúriában

Szentpétery Tibor fotói a Klebelsberg Kultúrkúriában

Szentpétery Tibor, a Don-kanyar és az 1956-os forradalom krónikása fotóiból látható válogatás szerdától a fővárosi Klebelsberg Kultúrkúriában.

A december 4-ig megtekinthető tárlaton 38 tablón keresztül idézik fel az alkotó sokrétű munkásságát. Az első három tabló magát a fotográfust mutatja be, szélesebb válogatás látható a Don-kanyarnál készült felvételeiből, 1942-ből, illetve az 1956-os budapesti forradalom eseményeiről, amelyeket kabátja alá rejtett fényképezőgépével örökített meg napról-napra - mondta Szentpétery Márta, a fotográfus lánya.

Láthatók lesznek Szentpétery Tibor erdélyi szász erődtemplomokról készült fotói a nyolcvanas évekből, továbbá néhány természetjáróként rögzített képe is. Kiállítják azt a felvételt, amelyen a fotós Leica márkájú fényképezőgépével a kezében látható. A kamera a Don-kanyarnál felfogta és eltérítette a neki a szánt lövedéket, és megmentette a fotográfus életét.

Szentpétery Tibor 1916-ban született Budapesten. 1930-tól 2000-ig, 70 éven át fotózott, és rögzítette a 20. század második felének fontos eseményeit. Természetjáróként a történelmi Magyarország tájait fotózta, megörökítette a budai Vár háború utáni feltárását, a Néprajzi Múzeum cseréptárát, az Aquincumi múzeum ásatásait. A Budapesti Városszépítő, majd Városvédő Egyesület fotócsoportjának élén szervezte az épületek dokumentálását.

Hagyatékában több mint harmincezer felvétel maradt, amelyet családja őriz.

Szentpétery Márta elmondta, hogy pénteken este mutatják be azt a kötetet, amely a család által szervezett áprilisi emlékülés előadásait foglalja össze, az alkotó felvételeinek kíséretében. A kultúrkúria gondozásában megjelenő kötetet Cservenka Judit mutatja be, ezt követően vetítik Sárközy Réka Szentpétery Tiborról készített portréfilmjét.

Forrás:
hirado.hu http://www.hirado.hu/Hirek/2013/11/19/06/Szentpetery_Tibor_fotoi_a_Klebelsberg_Kulturkuriaban.aspx