hu | en

Hírlevél

Hírek

Műsorfüzet

Panoráma

360 fokos panorámaképek

Társintézmények

Kiemelt támogatóink

Együttműködő partnerek

Médiapartnerek

Tudástár > Ablak a nagyvilágra - Franciaország: elnökválasztás után, parlamenti választás előtt
Ablak a nagyvilágra - Franciaország: elnökválasztás után, parlamenti választás előtt
2017. május 31. 18:00

Előadó: Prof. Dr. Gazdag Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi tanára, az MTA doktora. Szakterülete: nemzetközi kapcsolatok, biztonságpolitika, magyar külpolitika

Az európai társadalmi-politikai fejlődés szempontjából meghatározó választások történnek az EU országokban. Az osztrák elnök- és a holland parlamenti választások után április 23-án és május 7-én a következő köztársasági elnökről döntenek Franciaországban, majd szeptemberben a német parlamenti választásokra kerül sor. Sportnyelven szólva, a selejtezők után a francia elődöntő és a németországi döntő következik. És mindez a nem várt amerikai politikai földrengés (D. Trump legyőzi H. Clintont) és a sokáig elképzelhetetlennek tűnő Brexit árnyékában. A konkrét személyek (esetünkben 11 aspiráns pályázik az elnöki székre) közötti választás valódi tétje, hogy merre fordul az EU alapító-meghatározó állama, a nukleáris hatalom, s az ENSZ BT állandó tag Franciaország. A hatalomból lelépő szocialisták elhasználódását jól mutatja, hogy Francois Hollande nem is indul. A tőlük balra álló további baloldali jelöltek súlytalanok, így a tényleges választás mindössze három jelöltre korlátozódik: a centrista-jobboldali Francois Fillon-ra, a szocialista kormányt időben elhagyó, s függetlenként induló Emmauel Macron-ra és a Nemzeti Frontot megjelenítő Marine le Pen-re.

 

A belépés díjtalan, regisztráció szükséges. A regisztrációs lehetőséget a Kultúrkúria honlapján (www.kulturkuria.hu), az esemény leírása mellett találják meg. 

Információ

További időpontok