hu | en

Hírlevél

Műsorfüzet

Panoráma

360 fokos panorámaképek

Társintézmények

Kiemelt támogatóink

Együttműködő partnerek

Médiapartnerek

Tudástár > REFORMÁCIÓ 500 - Az életmentő
REFORMÁCIÓ 500 - Az életmentő
2017. június 14. 18:00

Sztehlo Gábor munkásságáról Keveházi László nyugdíjas evangélikus esperes, Gaudiopolis első „miniszterelnöke” emlékezik.

Sztehlo Gábor evangélikus lelkész 1945 szeptemberében alapította meg Gaudiopolist, az Örömvárost, melynek első miniszterelnöke Keveházi László lett. Több száz gyermek talált helyet a Budakeszi úti „Farkastanyán” és a „Fecskefészekben”. Az első időben csak evangélikus fiúkról gondoskodott a lelkész, később ezt „ökumenikussá” bővítette, sőt már lányok is találtak nála menedéket, a létszám 700-800 főre nőtt. A gyermekállam 1950-ig működhetett, akkor államosították.

Sztehlo Gábort ekkor – éppen a kitelepítettek gyermekeit mentő tevékenysége miatt – mellőzték. Az evangélikus egyház a fogyatékos, egyedülálló gyermekek összegyűjtését bízta rá 1952-ben a Budai Szeretetotthon keretében. 1955-ben került Pesthidegkútra, a mai Sarepta épületének államosítása miatt.

Sztehlo Gábor kivételes személyiségéről, mesébe illő (a Valahol Európában című film modelljeként filmvászonra kerülő), korát messze megelőző vállalkozásáról a legilletékesebbet, Keveházi Lászlót, Sztehlo Gábor egykori munkatársát, Gaudiopolis első miniszterelnökét hallgathatjuk.

A belépés díjtalan, regisztráció szükséges. A regisztrációs lehetőséget a Kultúrkúria honlapján (www.kulturkuria.hu), az esemény leírása mellett találják meg. 

 

Információ

További időpontok