hu | en

Hírlevél

Hírek

Műsorfüzet

Panoráma

360 fokos panorámaképek

Társintézmények

Helytörténeti kör

Kiemelt támogatóink

Együttműködő partnerek

Médiapartnerek

Kiállítás > Kúria tárlat > Rejtett képek - Görgényi István (1917-1973) festményei '56-ról
Rejtett képek - Görgényi István (1917-1973) festményei '56-ról
2017. október 18 - 2017. november 20.

Válogatás a Rigó-gyűjtemény alkotásaiból

Görgényi István tatabányai festőművész a forradalom leverése után titokban készített több mint száz festményt az '56-os emlékei alapján. Ezekből a rejtett alkotásokból nyújt válogatást a Kultúrkúria kiállítása.

Görgényi István festőművész halála után évtizedekig egy pincében feküdtek portréi és tájképei. Egy tatai vállalkozó, Rigó Erik vásárolta és mentette meg 2005-ben a teljes Görgényi-hagyatékot. A lazán felkent művek alatt a restaurálás során több mint félszáz, a forradalmi eseményeket és a megtorlást ábrázoló, allegorikus, drámai hatású művet találtak a restaurátorok. Görgényi István az 1956-os forradalom képhagyatékának legnagyobb kollekcióját alkotta meg nagyfokú átéléssel, történelmileg hitelesen, az események dokumentum értékét megőrizve, ám azokat művészeti rangra emelt műalkotásokban szuggesztíven tudta megidézni.

A forradalom és a megtorlás, majd annak a következményei jelenetről jelenetre, szinte riportszerűen kerülnek elénk a gondosan megszerkesztett 1956-os történeti tablókon. 

Ezekből a páratlan, felfedezett alkotásokból láthatnak válogatást a Kultúrkúria kiállításán.

"Görgényi művészetét áthatotta mindaz, amit mesterétől, Rudnay Gyulától tanult. Mély tónusú, szenvedélyes megfogalmazású festményeit felfoghatjuk akár a romantika, a nemzeti realizmus folytatásaként is. Ha előképeket kívánunk még kiemelni, elsősorban Munkácsy, Goya, némely portréját tekintve Rembrandt neve említendő" - P. Tóth Enikő művészettörténész.

A kiállítást megnyitotta Zámbó Kornél festőművész október 18-án 18 órakor. Közreműködött: Krulik Zoltán zeneszerző, a Makám együttes zenésze.

Információ
A tárlat díjtalanul látogatható naponta 10-18 óráig. 2017. október 23-án és november 9-én zárva.

További időpontok


Galéria