hu | en

Hírlevél

Hírek

Műsorfüzet

Panoráma

360 fokos panorámaképek

Társintézmények

Helytörténeti kör

Kiemelt támogatóink

Együttműködő partnerek

Médiapartnerek

Zene > Komolyzene > Fülei Balázs koncert
Fülei Balázs koncert
2017. december 01. 19:30

Fülei Balázs szólóestje

2017. december 1.


Fülei Balázs szólóestje


Műsor:

Maurice Ravel: Tükröződések

  1. Éjjeli lepkék
  2. Szomorú madarak
  3. Egy bárka az óceánon
  4. Alborada del grazioso
  5. Harangok völgye

Claude Debussy: A boldog sziget

César Franck: Prelúdium, korál és fúga

 


Ravel: Tükröződések

 

Apacsok néven híresült el az a párizsi művészcsoport, amelyet fiatal költők, festők, és muzsikusok alkottak. Az igencsak bohém életet élő művészek – köztük Maurice Ravel – késhegyig menő vitákat folytattak a különböző irányzatokról, bemutatták egymásnak legújabb műveiket, éjszakánként pedig lokálról lokálra vonultak. Ez utóbbira utal Ravel Tükröződések című ciklusának egyik darabja, a Noctuelles (Éjszakai lepkék) is, és valóban: a társaság leginkább éjjel érezte magát elemében. Egyébként a ciklus minden darabját a csoport más-más tagjának ajánlotta Ravel, és ebben a körben játszotta el először a teljes művet, mégpedig 1904. október 11-én. A Tükröződések Ravel impresszionista korszakához tartozik, a darabokat hallva a barátok leginkább csodálkozással reagáltak, mondván: ilyesfajta zenét korábban sosem hallottak.

 

 

Debussy: A boldog sziget

 

A feltételezések szerint a francia rokokó festő, Jean-Antoine Watteau Indulás Cythera szigetére című képe ihlette a darabot. A görög szigetet a mitológia a szerelem istennője, Aphrodité szülőhelyeként tartja számon, és az örök tavasz, a boldogság szigeteként vált ismertté. A művet Debussy 1903-ban komponálta, de 1904-ben, Jersey szigetén teljesen átdolgozta, így a magánéleti vonatkozásokat sem lehet kizárni: a zeneszerző ugyanis egy szerelmes utazásra érkezett Jersey-re, kíséretében Emma Bardac-al. Debussy akkor ismerte meg a zeneszerető bankárfeleséget, amikor elkezdte tanítani annak fiát, Raoult. Viszonyuk 1904-ben került nyilvánosságra, és óriási botrányt okozott, hiszen mindketten házasságban éltek. A válással kapcsolatos kellemetlenségek, a család és a barátok haragja elől bújtak el egy kis időre Jersey szigetén, és minden bizonnyal élvezték a közös utazást, ez ugyanis Debussy azon kevés darabja közé tartozik, amelyből árad az energia, a játékosság, az életszeretet.

 

 

César Franck: Prelúdium, korál, és fúga

 

Mivel a francia nyelv szereti az argót, a kortársak egyszerűen csak „bande à Franck”, azaz Franck bandájaként emlegették a párizsi Conservatoire orgona professzora köré csoportosuló tanítványokat és fiatal zeneszerzőket. César Franck a belgiumi Liège-ben született, először zongoraművésznek készült, majd elcsábította az orgona és a komponálás. 1858-ban az újonnan felszentelt, párizsi Sainte Clotilde bazilika orgonistája lett, és maradt is egészen haláláig. Improvizatív tehetsége, legendás játéka a világ legtávolabbi pontjairól is rengeteg érdeklődőt vonzott a templomba. Az 1884-ben íródott a Prelúdium, korál és fúga, valamint a többi tizenegy nagy orgonaműve okán Franckot a legkiemelkedőbb orgonaművészek közé sorolják, közvetlenül Johann Sebastian Bach után.

 

 

 

 

FÜLEI KONCERTEK 2017/18  tél-tavasz

 

A bérlet ára, amely három koncertet tartalmaz: 6000 Ft

Az egyes koncertek ára: 2500 Ft

 

2018. március 3.

Szép szonáta est


César Franck: Szonáta hegedűre és zongorára

Claude Debussy: Szonáta hegedűre és zongorára

Bartók Béla: 2. szonáta hegedűre és zongorára


Közreműködik: Falvay Attila - hegedű és Fülei Balázs - zongora

 

2018. május 4.

Az Auer Trió és Rumy Balázs klarinétművész koncertje


Johannes Brahms: f-moll szonáta

                         Esz-dúr szonáta

Olivier Messiaen: Kvartett az idők végezetére

 

Közreműködik:

Kováts Péter – hegedű

Varga István – gordonka

Fülei Balázs – zongora

Rumy Balázs – klarinét


Információ
Jegyár: 2500 Ft
Jegyeket személyesen a művelődési központban, elektronikusan a www.jegy.hu oldalon vásárolhatnak.

További időpontok