hu | en

Hírlevél

Hírek

Műsorfüzet

Panoráma

360 fokos panorámaképek

Társintézmények

Kiemelt támogatóink

Együttműködő partnerek

Médiapartnerek

Helytörténeti kör > Emlékeztető 2013. november

Emlékeztető 2013. november

Jelen vannak, abc sorrendben: Albrecht Beáta, Czaga Viktória, Heidenreich Márton, Vörös Éva, Vörös Tivadar, Wenzon Gusztáv
Meghívott vendégünk: Pongrácz György

Czaga Viktória köszöntötte meghívott vendégünket, Ponrácz Gyuri bácsit, aki a 2. világháborús katonasírok felkutatásának ismert, lelkes, és elhivatott munkása.

Vörös Tivadar beszámolt a Véka utcai temetőben talált német katonasír feltárásáról, arról, hogy négy katona földi maradványait sikerült exhumálni Kohlrusz Gábornak, a HM magyarországi német katonasírok felkutatásával megbízott munkatársának. Beszámolt arról is, hogy a Budapesti Temetkezési Intézet Rt. feltárásnál jelenlévő munkatársa kifejtette, a Véka utcai temető rendbe tételével a Temetkezési Intézet nem foglalkozik, és a jövőben sem fog foglalkozni vele.

A temetőben feltárt német katonasír indította el azt az érdekfeszítő beszélgetést vendégünkkel, amely során Gyuri bácsi beszámolt 2. világháborús katonaélményeiről és arról, hogy kutatásai szerint mind Budapest, mind Pesthidegkút határában még számos ismeretlen magyar, német, szovjet katona nyugszik feltáratlan sírokban. Az egyik ilyen hely, ahol tudomása szerint két-két agyon lőtt német és magyar katona nyugszik, a Szalay utca vége.

A beszélgetés során felmerült, miszerint – felmérve lehetőségeinket – 2014 márciusától a helyszín megtekintése után, megkeressük a lehetőségét ennek a sírnak a feltárására is.

Czaga Viktória bemutatta az áprilisi Szentpétery-emlékülés anyagát tartalmazó könyvecskét, amely a „Helytörténeti füzetek 1.” alcímet viseli, s azt jelentheti, hogy a jövő esztendőben is pályázunk egy füzet megjelentetésére. Témául a Véka utcai lezárt temető történetét és sírjainak dokumentálását javasolja – ebben a megjelentek megegyeztek.

Decemberben nem tartunk összejövetelt, 2014 januárjától pedig péntek helyett csütörtökön tartjuk összejöveteleinket.

2013. november

Czaga Viktória