hu | en

Hírlevél

Hírek

Műsorfüzet

Panoráma

360 fokos panorámaképek

Társintézmények

Kiemelt támogatóink

Együttműködő partnerek

Médiapartnerek

Helytörténeti kör > Emlékeztető 2013. május 3

Emlékeztető 2013. május 3

Jelen voltak, abc-ben: Czaga Viktória, Erdőfy András, Heidenreich Márton, Helter Ferenc, Vörös Éva, Vörös Tivadar
Vendéglátónk: Dézsi Katalin

Vendéglátónk beszámolt a Német Közösségi Ház alapításának, a ház vételének és tatarozásának történetéről, a pesthidegkúti német nemzetiségi együttes működéséről, céljairól, majd végigvezetett bennünket a szobákon, a közösségi helynek kialakított padlástérben.

Jó hangulatú beszélgetés alakult ki, amelynek során megtudtuk, hogy a németországi testvéregyesület Kröninger, Hans vezetésével alakult 1980-ban Mosbchban, ahová a kitelepített hidegkútiak többsége került. A Heimatverein alakulása óta segíti a hazai egyesületet, tűzoltókocsival, adományokkal a német tájházra. Évenkénti, kölcsönös cserelátogatás alakult ki a két egyesület között és a július elején tartott pesthidegkúti német nemzetiségi napra hazajönnek emlékezni, ünnepelni.

Szóba került, hogy az 1946. évi kitelepítésnek legalább három hulláma volt, hogy a jelenlegi tájház mellett van még egy ház is, ami megmentésre méltó, s hogy az 1711-es telepítési szerződés dokumentumának hiteles másolatát Bodor Zoltán képviselő (Jobbik) úr eljuttatta a Közösségi Ház gyűjteményébe.

Budapest, 2013. május 22.

Czaga Viktória s. k.